با مزاج لبنیات آشنا بشوید
لبنیات مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن تامین میکنند. این مواد مغذی شامل پتاسیم، ویتامین دی،کلسیم و پروتئین هستند، نکته قابل توجه در مورد لبنیات مربوط به مزاج و طبع آنهاست.لبنیات به دو گروه گوسفندی و گاوی تقسیم می شوند، که مزاج طبع لبنیات گوسفندی گرم و طبع لبنیات گاوی سرد است.

حکیم نیوز: در طب سنتی ایرانی ، زمان استفاده از مواد غذایی و مزاج و نوع طریقه مصرف آنها خیلی مهم است. نکته دیگر که قابل ذکر است، اینکه همراه با برخی از مواد غذایی چه بخوریم و چه چیز هایی نخوریم. لبنیات به دو گروه گوسفندی و گاوی تقسیم می شوند، که مزاج طبع لبنیات گوسفندی گرم و طبع لبنیات گاوی سرد است.
مصرف کردن مواد و خوراکی های لبنی برای حفظ سلامت بدن و به خصوص استحکام استخوان بسیارمفید است. لبنیات مواد مورد نیاز برای حفظ سلامت بدن تامین میکنند. این مواد مغذی شامل پتاسیم، ویتامین دی،کلسیم و پروتئین هستند، نکته قابل توجه در مورد لبنیات مربوط به مزاج و طبع آنهاست.لبنیات به دو گروه گوسفندی و گاوی تقسیم می شوند، که مزاج طبع لبنیات گوسفندی گرم و طبع لبنیات گاوی سرد است.
_ماست
ماست معمولی نسبت به ماست چکیده سردتر است. برای کاهش عوارض ماست معمولی میتوان آن را همراه با مصلح استفاده کرد. مصلح های مختلفی مانند؛ موسیر، نعنا، گل محمدی، پونه مصرف کنید و همچنین برای رفع گرمی ماست چکیده نیز میتوانید از آویشن، مغز گردو و سبزیهای معطر استفاده کنید.
لازم است بدانید که ماست معمولی دیرترهضم می شود و برای افراد سرد مزاج وکسانی که به بیماریهای استخوانی، پارکینسون، روماتیسم و اعصاب و روان مبتلا هستند، توصیه نمیشود. با این حال، اضافه کردن مصلحات میتواند از سردی آن بکاهد.
_پنیر
پنیر تازه طبع سرد دارد و برای افراد سرد مزاج مضر است. با توجه به اینکه بسیاری از محصولات لبنی از جمله شیر و پنیر در کارخانهها تحت فرایند تولید قرار می گیرند و حجم زیادی از چربی آنها گرفته میشود،به همین دلیل طبع سردی پیدا میکنند. پس بهتر است افرادی که مزاج سرد و تر دارند، پنیر تازه را با مصلحهایی مانند نعنا، آویشن و مغز گردو و عسل استفاده کنند تا از بروز مشکلات گوارشی همچون نفخ جلوگیری شود.
_کره
مزاج کره گاو گرم و تر است و برای جلوگیری از یبوست موثر و تقویت اعصاب بسیارموثر است. رنگ و مزه کرهها بر حسب شیری که از آن گرفته میشود، متفاوت است. مصرف کره برای حفظ رطوبت پوست و افزایش وزن افراد لاغر مناسب است. افراد با مزاج گرم و تر بهتر است این ماده غذایی را همراه با عسل، شکر سرخ، نمک و ادویه قابضه مصرف کنند.
_دوغ
طبع دوغ سرد و تر است و کلسیم موجود در این ماده غذایی برای تقویت و استحکام استخوانها بسیار مفید است. کسانی که مزاج سردی دارند، در اثر مصرف دوغ بدون استفاده از مصلحات آن ممکن است دچار ضعف و سرگیجه شوند. همچنین افرادی که دچار ورم و درد مفصل هستند یا از مشکلات معده رنج میبرند، بهتر است از مصرف این نوشیدنی پرهیز کنند. برای تعدیل طبع سرد دوغ میتوان از افزودنیهایی همچون آویشن، سیر، کاکوتی، نعنا، زنیان، سیاه دانه، پونه، فلفل و زیتون استفاده کرد.
_کشک
کشک مزاج سرد و خشکی دارد. کشک برای جلوگیری از پوکی استخوان، تقویت سیستم ایمنی، درمان عفونت و مشکلات پوستی و حفظ سلامت مادران باردار موثر بوده و درصد کلسیم و پروتئین موجود در آن نسبت به لبنیات دیگر بسیار بالاتر است. جدا از فواید کشک برای بدن، اشخاص مسن یا افرادی که دارای مزاج سرد هستند نباید از آن استفاده کنند، زیرا باعث بروز نفخ و درد معده در آنها خواهد شد.
_خامه
خامه معمولا برای صبحانه و تهیه انواع شیرینی مورد استفاده قرار گرفته میشود. طبع خامه گرم و تر است و مصرف آن برای افراد با مزاج گرم و خشک و کسانی که چربی خون بالایی دارند، توصیه نمیشود. از طرفی، اشخاصی که دچار مشکلات معده نظیر نفخ و رفلاکس هستند و یا افراد کمتحرک بهتر است از مصرف آن پرهیز کنند یا خامه را همراه با مصلح آن که عسل است، مصرف کنند.
_سرشیر
به طور معمول، سرشیر مقدار زیادی از چربی شیر را در خود ذخیره میکند. در نتیجه، به دلیل انرژی بالایی که دارد مصرف آن به خصوص برای کودکان در وعده صبحانه بسیار مناسب است. مزاج سرشیر سرد و تر است و مصرف آن برای تقویت اعصاب، رفع یبوست، رفع خشکی حنجره و ریه و همچنین کمک به افزایش وزن موثر خواهد بود. عدهای که دچار ناراحتی معده هستند یا طبع سردی دارند بهتر است از مصرف آن خودداری کنند. سرشیر را با مصلحات آن نظیر عسل و شکر سرخ مصرف میکنند تا از سرمای آن کاسته شود.