بررسی سین های هفت سین از دریچه طب سنتی
دیدن سبزه برای تقویت قوه بینایی و درمان افسردگی ناشی از فصل بهار مناسب است. درمانهای بسیار جالب دیگر برای افسردگی که در مراسم بهاری می توان به آن اشاره کرد نگریستن به آب و آیینه، بودن با خویشاوندان و شادی کردن با آنها و مراسم خانه تکانی است.

حکیم نیوز: هفت سین یکی از قدیمی ترین آداب و رسوم عید نوروز است که ایرانیان آن را از گذشتگان باستان خود به ارث برده و تاکنون به آن پایبند هستند. گذشته از آن که فلسفه سفر هفت سین چیست یکی از سوالاتی که همواره مطرح است این است که بر چه اساسی سین های سفره هفت سین انتخاب شده است.
به طور کلی باید گفت که رایج ترین سین هایی که بر سر سفر هفت سین هر ایران ما می توانیم مشاهده کنیم عبارتند از سیب، سرکه، سبزه، سماق، سکه، سمنو، سنجد، سیر که ما امروز برای یافتن حکمت استفاده از آنان بر سفره هفت سین می خواهیم به سراغ طب سنتی بریم و از دیدگاه طب سنتی و مزاج شناسی این سینها، به پاسیخی مبسوط برای پرسش خود برسیم.
طبیعت بهار
بهار در طب سنتی زودتر از نوروز و در واقع از زمان جوانه زدن درختان آغاز میشود. گفتنی است که در این ایام اخلاط بدن شروع به گرم شدن و حرکت کرده و بدن اقدام به دفع اخلاط مضر جمع شده در فصل زمستان از بدن میکند. از جمله عوارضی که در اثر تغییر فصل از زمستان به بهار از نظر طب سنتی مطرح میشود، می توان به عوارضی همچون سردرد گرم، خون دماغ و خلط خونی، گلودرد، خارش، قرمزی و درد چشمها، برانگیخته شدن، افسردگی و تبهای گرم خونی و صفراوی اشاره کرد.
هر سین یک طبیعت
حال که با طبیعت بهار و عوارضی که ناشی از شروع آن است آشنا شدهایم به خواص اجزای سفره هفت سین و همچنین طبیعت آنان می پردازید که شاید بی تاثیر در خنثی سازی طبیعت بهار و عوارض ناشی از آن نباشد.
سیب
بوییدن و خوردن آن مفرح قلب و دور کننده افسردگی است. طبع سرد ملایم آن، آن را دوایی مناسبی، برای سردرد گرم، کرده است.
سرکه
سرکه طبعی سرد و خشک دارد و گفتنی است که گذاشتن ظرف سرکه به صورت سرباز با تبخیر آهسته آن باعث تعدیل هوای مرطوب و آلوده میشود. بوییدن آن جهت نزله گرم که در واقع مجموعهای شامل آبریزش بینی، خارش و درد گلو و قرمزی چشمها میشود مناسب است. همچنین بوی سرکه هوشیار کننده است و خواب آلودگی بهاری را کمتر میکند.
سبزه
دیدن سبزه برای تقویت قوه بینایی و درمان افسردگی ناشی از فصل بهار مناسب است. درمانهای بسیار جالب دیگر برای افسردگی که در مراسم بهاری می توان به آن اشاره کرد نگریستن به آب و آیینه، بودن با خویشاوندان و شادی کردن با آنها و مراسم خانه تکانی است. همچنین گفتنی است که خود سبز کردن سبزه نیز میتواند در کاهش افسردگی ناشی از فصل بهار بسیار کمک کننده باشد.
سماق
در طب سنتی آشامیدن سماق با آب برای خونریزی از گلو و بینی که یکی از عارضههای شایع در فصل بهار و تابستان بوده بسیار مناسب است.
سنجد
برای سرفه گرم که این روزها بر اثر خوردن شیرینی ها و خانه تکانی و گردگیری و قرارگرفتن در معرض آلرژیها زیاد دیده میشود بسیار مناسب است. علاوه بر آن خوراکی مفید و سالم برای بچه ها و تعدیل کننده مزاج آنهاست.
سمنو
سمنو یک غذای اصیل و مقوی است که مصرف آن در ماه اول بهار از نظر طب سنتی توصیه شده است. علاوهبر این سمنو یک مقوی بسیار مناسب است که نسبت به بقیه غذاها و داروها با خاصیت مشابه، بسیار ارزانتر است.
سیر
در طب سنتی در رابطه با سیر خواص بسیار زیادی گفته شده است. اما در طب سنتی خوردن آن در ماه اول بهار توصیه نمیشود و به نظر میرسد از آن جهت بر سر سفرههای هفت سین قرار دارد که یک کند زدای قوی برای هوا است. هرچند ممکن است بعضی مزاجها بوی آن را تحمل نکنند.
سکه
حضور سکه در سفره هفت سین موجب خوشدلی شده و درمان کننده افسردگی است. دلیل این امر نیز است است که قرار دادن سکه جلوی آینه یا گذاردن آن بر روی آینه تصور زیاد شدن مال در ذهن افراد را به همراه دارد و هم امر خود به نوعی موجب خوشدلی و شادی میشود. البته گفتنی است که این سکه و فواید آن، در طب سنتی از اعتبار زیادی برخوردار نبود و بیشتر بر اساس اعتقادات گذشتگان که ریشه بسیار کهنی دارد صورت می گیرد.