تحفه هند، معطر و پرخاصیت
هل سبز گیاهی متعلق به جنوب شرق آسیا و دارای خواص ویژه ای در طب سنتی است. این مبلغ دارای رایحه ای بسیار خوش بو و معطر است که در محبوبیت آن نقش بسزایی دارد.

حکیم نیوز: هل اغلب بهصورت ادویه به کار میرود چون طعم نسبتاً شیرین آن غذاها را خوشمزه میکند. این ادویه معطر از کشور هند میآید و قرنها است که در طب سنتی کاربرد زیادی دارد. علاوه بر تهیه غذا از هل در تهیه لوازم آرایشی نیز استفاده زیادی میشود. دانهها و عصاره روغنی هل خواص درمانی جالبتوجهی دارد. درست است که اگر خدایناکرده بیمار شوید احتمالاً هل نمیتواند اولین انتخاب داروییتان باشد اما با این حال بدانید که این ادویه مکمل درمانی خوبی بوده و در چهارچوب یک رژیم غذایی سالم باعث نشاط و سلامت بدنتان میشود. در مقالهای که در Nuts and Seeds in Healt and Disease Prevention به چاپ رسیده، عنوان شده است که هل دارای خواص ضدالتهابی، آنتیاکسیدانی و ضدمیکروبی است و اثرات درمانی آن نیز از چنین خواصی ناشی میشود. خوشبختانه هل یک ادویه بیخطر است و میتوان در تهیه انواع غذاها، دسرها و شیرینیجات و غیره استفاده کرد. از خواص دیگر حل می توان به موارد زیر اشاره کرد؛
هل به کنترل فشارخون کمک میکند
افرادی که فشارخون بالایی دارند میتوانند از فواید هل بهرهمند شوند. نتایج پژوهشی که در Indian Journal of Biochemestry and Biophysicبه چاپ رسیده است نشان میدهد که هل به کاهش فشارخون بالا در بین بیمارانی که در مرحله اول بیماری قرار دارند کمک میکند. هنوز بهطور دقیق مشخص نشده است که هل با چه سازوکاری این کار را انجام میدهد. با این حال محققان براین عقیده هستند که این خاصیت هل به مدر بودن آن مربوط میشود. چون این ادویه بهطور جزئی ادرارآور است. بنابراین میتواند با تحریک دفع مایعات جمع شده در بدن به کاهش فشارخون کمک کند. باید بدانید که احتباس مایعات در بدن یکی از عوامل افزایش خطر فشارخون بالا محسوب میشود.
هل از ابتلا به بیماریهای مزمن پیشگیری میکند
هل خواص ضدالتهابی دارد بنابراین میتواند خطر ابتلا به بیماریهای مزمن غیرمسری مانند بیماریهای مربوط به سندرم متابولیک را کاهش دهد. با وجود اینکه التهاب در بدن وجود دارد و میزان اندک آن مشکلساز نیست اما باید بدانید که در طولانیمدت منجر به بروز مشکلات جدی میشود. نتایج پژوهشی که در Biomedicine & Pharmacotherapy به چاپ رسیده است نشان میدهد که هل حاوی ترکیبات مؤثری است که التهاب را از بین میبرد. این ترکیبات شامل پولیفنول ها، فلاوونوئیدها و ترپنوئیدها است. نتایج بررسیهایی که محققان روی موشهای آزمایشگاهی انجام دادهاند مشخص کرده است یک دوز 50 تا 100 میلیگرمی برای هر کیلوگرم وزن آنها میتواند حدود چهار ترکیب التهابی را از بین ببرد.
هل باعث بهبود سلامت دستگاه گوارش میشود
یکی از فواید قابل توجه هل به دستگاه گوارش مربوط میشود. نتایج برخی از تحقیقات نشان میدهد که هل در کنار ادویههای دیگر باعث تسکین برخی از ناخوشیهای گوارشی مانند حالت تهوع و استفراغ میشود. این ادویه خوش عطر به مقابله با زخم معده نیز کمک زیادی میکند. پژوهشی که روی حیوانات انجام شده و نتایج آن در Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine به چاپ رسیده است نشان میدهد که عصاره هل که با ادویههای دیگر ترکیب شده به کاهش تشکیل زخمهای معده کمک میکند. علاوه براین، پژوهشهای دیگری نیز انجام شده که نشان میدهد هل بدن را از هلیکوباکترپیلوری محافظت میکند. حتماً میدانید که این باکتری موذی یکی از عوامل اصلی بروز زخم معده و مشکلات گوارشی جدی است. بنابراین از مشکلات مربوط به معده رنج میبرید میتوانید روی هل حساب کنید.
همچنین از دیگذ فواید هل آن است که، از آن در رایحهدرمانی نیز استفاده زیادی میشود. نتایج پژوهشی که در Journal of Health and Allied Scienceبه چاپ رسیده است نشان میدهد که این ادویه برای بهبود تنفس و جریان هوا در ریهها در حین ورزش بسیار مفید است. به عقیده برخی محققان عصاره هل به کاهش میزان بالای آنزیمهای کبدی، تری گلیسیرید و همچنین کلسترول خون کمک میکند. علاوه براین، آنتیاکسیدانهای موجود در هل میتواند استرس و اضطراب را کنترل کند.
تا امروز اطلاعاتی مبنی بر عوارض جانبی منفی مصرف هل در دست نیست. در بین افراد سالم مصرف هل کاملاً بلامانع و بسیار مفید است. اما با این حال لازم است که در مصرف هر مادهی غذایی تعادل را رعایت و از زیادهروی پرهیز کرد. در عوض مصرف هل به کودکان و زنان باردار و زنان شیرده توصیه نمیشود. به این دلیل که هنوز در مورد ضرر این ادویه برای این افراد اطلاعات دقیقی در دست نیست بنابراین بهتر است احتیاط کنید.