توقف بی سر و صدا داروی گیاهی مؤثر در کنترل ایدز
آيمود دارويي با منشأ گياهي که بعد از 90 روز مصرف، سيستم ايمني بدن مبتلايان را تقويت ميكند و تا دو سال پس از قطع مصرف، ميزان سلولهاي دفاعي بدن را بالا نگه ميدارد. اين دارو هرچند درمان قطعي براي ايدز نيست اما مطالعات باليني آن آثار مطلوبي را نشان داده است.

حکیم نیوز: ایدز نوعی بیماری است که با ورود ویروس و حمله به دستگاه ایمنی بدن توسط آن، نقص ایمنی (HIV) ایجاد میشود.به طور کلی می توان گفت اچ آی وی (HIV) یک عفونت ویروسی است که م یتواند از طریق رابطه جنسی، خون و یا از طریق مادر به فرزند در طول بارداری، بدو تولد و یا در دوره شیردهی منتقل شود. نحوی عملکرد این بیماری نیز به این شکل است که سیستم ایمنی بدن فرد مبتلا را آهسته آهسته از بین برده و در نتیجه بدن در برابر نفوذ ویروس ها، باکتری ها، انگل ها، مواد آلاینده، مواد سرطان زا، سموم و قارچ ها مقاومت خود را از دست می دهد و فرد مبتلا را به مرور و با توجه به شدت بیماری به کام مرگ می کشاند.
وضعیت ایدز در ایران
به گفته رئیس اداره ایدز و کنترل بیماریهای آمیزشی وزارت بهداشت، کل موارد ثبت شده این بیماری از ابتدا تاکنون ۴۰ هزار و ۵۷۳ نفر بوده است که ۶۰.۱ درصد به دلیل اعتیاد تزریقی و ۲۲.۲ به دلیل رابطه جنسی پرخطر به این بیماری مبتلا شدهاند؛ در این میان سهم زنان ۱۸ درصد و سهم مردان ۸۲ درصد بود است. شوربختانه ۵۰ درصد کل موارد شناخته شده نیز در زمان تشخیص در گروه سنی ۲۰ تا ۳۵ سال بودهاند.
آیمود، داروی ایرانی و گیاهی موثر در درمان ایدز
دارويي ايراني براي كابوس قرن يعني ايدز؛ اين خبري بود كه سال 85 رسانهاي شد و آيمود به عنوان داروي ايراني با منشأ گياهي توانست در كاهش عوارض بيماران مبتلا به ايدز نقش مهمي ايفا كند. در رابطه با تاثیرات این دارو بر روی سیستم ایمنی بدن باید گفت، اين دارو بعد از 90 روز مصرف، سيستم ايمني بدن مبتلايان را تقويت کرده و تا دو سال پس از قطع مصرف، ميزان سلولهاي دفاعي بدن را بالا نگه ميدارد. آیمود هرچند درمان قطعي براي ايدز نيست اما بنا به تأكيد مينو محرز، رئيس مركز تحقيقات ايدز كشور مطالعات باليني آن آثار مطلوبي را نشان داده است.
بنا به تأكيد وی، داروی آیمود، دارويي مؤثر براي كنترل بيماري ایدز به شمار ميآید و با توجه به افزايش جمعيت مبتلايان به اين بيماري ميتواند در درمان ایدز مؤثر باشد. به باور دکتر محرز، آيمود داروي تعديلكننده سيستم ايمني، دارويي گياهي است كه در سال 1384 از سوي پژوهشگران كشور ساخته و در اسفند 1385 رونمايي شده و در آلمان و اتريش نیز ثبت شده است.
به گفته رئيس مركز تحقيقات ايدز، خوشبختانه داروي آيمود در مراحل مطالعات باليني موفق بوده و سيستم ايمني بيماران را نيز ارتقا می دهد. در این میان اما به یکبار روند تولید این داروی بسیار ارزشمند که نتیجه سالها مجاهدت و تلاش بی وفقه پژوهشگران این مرز و بوم در زمینه بیماری ایدز بوده است متوقف می شود.
چرایی توقف تولید آیمود
به گفته رئیس مرکز تحقیقات ایدز، یکی از دلایل اصلی توقف تولید این دارو عدم تخصیص بودجه کافی و وافی به بخش مربوطه بوده است. وی تاکید می کند: متاسفانه از سال 1385 به اين پروژه بودجه داده نشده و در دورهاي كل بودجه قطع ميشود، براي همين اين مطالعات ناقص ماند. در حاليكه قرار بود اين دارو از سوي وزارت بهداشت به صورت رايگان در اختيار بيماران نيازمند قرار بگيرد، اما وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی کشور، دارو را خريداري و حمايت نكرده و شركت توليدكننده دارو هم توليد آيمود را از اولويت خود خارج كرد. حتي با تغيير در دوز دارو قرار بود در درمان بيماريهاي ديگر مثل رماتيسم هم استفاده شود كه كل پروژه ناتمام ماند و كسي به سرنوشت آن اهميت نداد.
محرز خاطرنشان کرد: كارآزماييهاي باليني داروي آيمود به صورت خوراكي يكي از اين پروژهها بوده است که در آينده ميتواند جايگزين نوع تزريقي اين دارو شود. خوشبختنه آيمود روي سيستم حياتي و ايمني بدن بسيار مؤثر عمل كرده و بيمار را از مرحله خطرناك ايدز خارج ميكند.
به گفته محققان، اين دارو براي كنترل بيماري ايدز مصرف ميشود نه درمان قطعي آن ولي برخلاف نتيجه خوب و موفقيتآميز آن با تأسف پروژه نيمه تمام مانده و متوقف شده است و متاسفانه هنوز در دولت دوازدهم هم مشكلات بودجهاي به دليل مشكلات مالي خود دولت برطرف نشده است.
امید است که در آینده ای نه چندان دور، دوباره شاهده شروع روند تحقیقاتی و تولیدی این داروی ارزشمند در کشور باشیم که بی شک می تواند نقش بسزایی در کاهش میزان مبتلایان به ایدز در کشور و همچنین افزایش طول عمر مبتلایان به این بیماری منحوس داشته باشد.
محمدحسین زارعی