تو در توی تجویزهای بدون تخصص
یک متخصص طب سنتی عنوان کرد: تنها کسانی میتوانند در رشته طب سنتی تحصیل کنند که دکتری پزشکی عمومی را گذرانده باشند و پس از شرکت در آزمون تخصصی، می توانند وارد رشته طب سنتی میشوند.

حکیم نیوز: در سال های اخیر و با توجه به پاندمی کرونا در سراسر جهان، روند فزاینده ای در استفاده از طب سنتی در میان جوامع گوناگون به خصوص جامعه ایرانی به وجود آمده است. متاسفانه در این میان همواره شیادانی وجود داشته اند که قصد گرفتن ماهی از آب گل آلود را دارند و بدون توجه به اصول اخلاقی و انسانی با تجویزهای نادرست و غلط خود به دنبال کسب ثروت از این طریق هستند. در این میان می توان به افرادی که در قالب پزشک و یا عطاری ها به تجویز دارو در حوزه طب سنتی می پردازند اشاره کرد.
در همین رابطه دکتر فاطمه امینی، پزشک و متخصص طب سنتی بیان کرد: رشته طب سنتی در ایران یکی از رشتههای تخصصی است؛ یعنی تنها کسی میتواند در این رشته تحصیل کند که دکتای پزشکی عمومی را گذرانده باشد و پس از شرکت در آزمون تخصصی، وارد رشته طب سنتی میشود، همانطور که یک متخصص داخلی باید دکتری پزشک عمومی را گذرانده باشد تا بتواند در آزمون تخصصی شرکت کند.
وی خاطرنشان کرد: وقتی یک پزشک وارد رشته طب سنتی میشود، هم با منابع طب سنتی آشنا میشود و هم از طرفی مدرک پزشکی عمومی طب مدرن را نیز دارد به این ترتیب بسیاری از تشخیصهای متخصصان طب سنتی بر اساس همان طب مدرن است کما اینکه نباید تعصبی هم وجود داشته باشد.
امینی در خصوص اظهارنظرهای غیرتخصصی که در فضای مجازی به طب سنتی نسبت داده میشود، تصریح کرد: ما اکنون با پدیدهای به نام شارلاتانیسم طب سنتی مواجه هستیم؛ افرادی که هیچ آگاهی ندارند، وارد این حوزه میشوند و اظهارنظر میکنند، وعدههای این افراد عوام فریبانه است و سعی میکنند از این طریق، ثروتی به دست آورند.
این متخصص طب سنتی افزود: اکنون شاهد این هستیم که برخی افراد خود را به عنوان پزشک سنتی معرفی میکنند. برای تایید صحت این ادعا، میتوان اسم فرد را در سایت نظام پزشکی جستجو کرد؛ اگر نام فرد وجود نداشته باشد و ادعا کند که پزشک سنتی است، یعنی دروغ میگوید.
همچنین دکتر حمید عمادی، متخصص بیماری های عفونی و رئیس بخش بیماریهای عفونی بیمارستان امام خمینی نیز در رابطه با شیادانی که به اسم پزشک متخصص به جان طب سنتی افتاده اند اظهار داشت: داروهای گیاهی در همهجای دنیا وجود دارد و بسیاری از داروهایی هم که امروزه از آنها استفاده میکنیم، منشأ گیاهی دارند؛ بنابراین، داروهای گیاهی میتوانند مؤثر باشند. اما اشکالی که وجود دارد، این است که برخی داروهای گیاهی از سوی برخی افراد غیرمتخصص تولید میشوند.
وی در ادامه افزود: همیشه در لابهلای اتفاقات مثبت، عدهای شیاد هم هستند که از آب گلآلود استفاده میکنند و کارهایی را به صورت غیرعلمی و غیرمنطقی به اسم گیاهان دارویی انجام میدهند و داروهای مضری را در اختیار مردم قرار میدهند. یکی از این داروهای مضر، تبلیغ استفاده از بخور جوششیرین است که تبلیغات زیادی هم روی اثربخشی آن در جلوگیری از ابتلا به کرونا صورت گرفته است. این در حالی است که دانشکده طب سنتی، بارها نسبت به مصرف آن هشدار داده و گفته است این ماده بسیار مشکلزاست. اما مردم همچنان از آن استفاده میکنند.
به گفته عمادی متاسفانه نقطه ضعفی که در طب سنتی وجود دارد این است که برای مثال، برخی داروها را با عناوین خاصی معرفی کردهاند که با توجه به عوارض احتمالی، ممکن است اعتماد مردم را نشانه بگیرد که این در واقع مصداق شیادی و کلاهبرداری است.