غول بی سر و صدا
در دنیای امروز، غول های ضد سلامتی بسیار است، اما یک غول بی سروصدا از هر چیزی خطرناک تر است! غول ساکتِ و شایعِ پرفشاری خون، که هرچقدر روش های نوین پزشکی مدرن برای پیشگیری، تشخیص و درمان فشارخون بالا، تلاش و مبارزه کردند ولی همچنان این غول فشارخون بالا از سروکول مردم دنیا بالا رفته و پایین نمی آید.

حکیم نیوز: در هر انسانی، فشارخون طبیعی، کمتر از 80/120 است؛ ۱۲۰ (عدد اول) فشارخون در رگ ها به هنگام تپش قلب و ۸۰ (عدد دوم) نیز فشارخون رگ ها ما بین تپش های قلب است. فشارخون بالا 90/140 و یا بیشتر است. پزشکان تنها زمانی شروع به درمان می کنند که میزان فشارخون افراد بالاتر از ۱۴۰ باشد. عدد فشارخون ۱۴۰ درواقع مرز بین فشارخون پایین و فشارخون بالا در افراد است.
طب سنتی ایرانی سال هاست با این بیماری خاموش دست و پنجه نرم کرده و حالا می توانیم از تجارب و تجویزهای اثربخش آنها را در مسیر این مبارزه با این بیماری، ارائه دهیم.
از نظر طب سنتی ایرانی فشار خون به سه نوع تقسیم می شود؛ نوع اول فشار خون همراه با پُر خونی است که در این عارضه بدن بیش از مقدار طبیعی خون تولید میکند، این نوع فشار خون در افراد بلغمی و دموی مزاج بیشتر دیده میشود که در افراد بلغمی فشار خون دیاستول (پایینی) اغلب بالاست و در اشخاص دموی فشار خون سیستول (بالایی) بالا بوده یا هر دو فشار خون سیستول و دیاستول (بالایی و پایینی) بالا هستند.
از عوامل موثر در بروز فشار خون بالا میتوان به داشتن سن بالای ۶۰ سال، فاکتورهای ژنتیکی، نژاد، دیابت، جنس، استعمال دخانیات، اضافه وزن و چاقی، مصرف زیاد نمک و خیارشور، استفاده از قرص های ضد بارداری، خوردن تخم مرغ پخته شده در روغن های با ترانس بالا، کم تحرکی، غلظت خون بالا، مصرف غذاهای ساندویچی، سوسیس، کالباس، پیتزا، نوشابه های گازدار و شکلات، ابتلا به بیماری های عفونی و پُرکاری تیروئید اشاره کرد.
همانطور که بیان کردیم، طب سنتی ایرانی، راهکارهای ویژه ای را برای پیشگیری و درمان فشارخون بالا ارائه کرده است. بیماری پرفشاری خون از دسته امراض امتلاییه در طب سنتی ایرانی است. معنای لغوی امتلا، «پُری و انباشتگی» و از نظر طبی به معنی جمع شدن مواد زائد در بدن و نبود تناسب بین میزان مواد مصرفی با میزان خروج مواد مصرفی از بدن است؛ طبق نظر اطباء طب سنتی، بیماری پرفشاری خون به یکی از عضوهای بدن مرتبط است و اگر علت آن برطرف شود؛ در این صورت بیماری فشارخون بالا نیز به خودی خود برطرف میشود. بهعبارتدیگر، افزایش فشارخون ممکن است به دلیلِ گرفتگی عروق مغز، کبد، قلب، معده، کلیه و رودهها باشد. همچنین، بیماریهایی مثل دیابت، تیروئید هم ممکن است عاملی برای بیماری پرفشاری خون بشود، اگر علت اصلی بیماری رفع گردد، این بیماری، طبعاً درمان پذیر خواهد بود.
در طب سنتی ایرانی، گیاهان دارویی فرصت مناسبی را برای زندگی بهتر افراد مبتلابه پرفشاری خون فراهم کرده است که از جمله آنها:
تخم کتان: خوردن تخم کتان از شما در مقابل بیماریهای قلبی عروقی محافظت میکند که این امر مهم از طریق سه مکانیسم انجام میشود: ١-کاهنده کلسترول سرم خون ٢- افزاینده تحمل گلوکز ٣ - خاصیت آنتیاکسیدانی . برخی از اغذیه ها دارای تخم کتان هستند اما بهتر است برای موثرتر بودن دانه تازه تخم کتان را در فریزر نگهداری کنید.
سیر : برای همه افراد دارای فشارخون بالا، مصرف سیر خام توصیه میشود. البته سیر پخته یا ترشی سیر اثر درمانی کمی دارد. اما اگر تحمل بو تند سیر را ندارید، میتوانید از قرصهای مکمل دارای سیر بهره ببرید.
ریحان: برگهای ریحان تازه را به رژیم غذایی خود اضافه کنید (در سوپ، سالاد، سبزیخوردن و…)
دارچین : بر مبنای تحقیقات جدید، افرادی که همزمان مبتلابه دیابت و پرفشاری خون هستند، مصرف روزانه دارچین را در رژیم غذاییشان قرار دهند تا فشارخون آنها کاهش یابد.
زالزالک: در طب سنتی، زالزالک بهعنوان داروی گیاهی جهت درمان پرفشاری خون بسیار توصیهشده اس، بهصورت قرص، محلول، عصاره و دمنوش مصرف نمایید. زالزالک برای جلوگیری از تشکیل لختۀ خون نیز مناسب است.
تخم کرفس: هزاران سال است در طب سنتی ایرانی و طب چینی، برای درمان پرفشاری خون مصرف کرفس و تخم کرفس توصیهشده است و توسط طب مدرن نیز این موضوع تا حد زیادی تأییدشده است.علاوه بر تخم کرفس، میتوانید آب گیاه کرفس را بگیرید و استفاده کنید.
اسطوخودوس: روغن این گیاه پرخاصیت و برگهایش برای کاهش فشارخون مفید و مؤثر هستند که به شکل پختهشده میتوان از آن استفاده نمود.
دارسنا (گیاه پنجه گربه): این گیاه بر اساس طب سنتی ایرانی و طب چینی و پژوهش های اخیر، برای درمان پرفشاری خون و مشکلات عصبی مؤثر است.مکانیسم اثر این گیاه از طریق اثرگذاری بر کانال های کلسیمی سلول ها و درنتیجه کاهش فشارخون است.
انگشتانه: گیاه انگشتانه دارای مکانیسمی اثربخش در مقابل فشارخون است. محققین دانشگاه میشیگان دریافتند، «دیگوکسین»، عنصر مؤثر موجود در دیژیتال یا گیاه انگشتانه می تواند مکانیسم حفاظتی بدن را در برابر فشارخون و نارسایی قلبی بالا ببرد.
در آخر باید بدانید، طب سنتی برای استفاده از گیاهان برای تنظیم فشارخون توصیه هایی دارد؛ مصرف بیرویه و سرخود گیاهان و دمنوش های گیاهی باعث عوارض جبران نشدنی در نوسان های فشارخون شود؛ پس بهتر است در مصرف این موارد، حد اعتدال را رعایت کرده و حتما از پزشک متخصص طب سنتی مشاوره بگیرید.