جوانه کنجد؛ یک جوانه با ارزش غذایی بالا
دانه های کنجد ممکن است به رنگ سفید، قهوه ای یا سیاه باشد که از بین این سه نوع، کنجد سفید از نظر ارزش غذایی و کیفیت روغن از انواع دیگرمرغوبتر است.ارزش غذایی جوانه کنجد چند برابر بیشتر از خود کنجد است، در عرض چند ساعت میتوان جوانه کنجد تهیه کرد.

حکیم نیوز: کنجد گیاه بومی هندوستان است و از آنجا به نقاط دیگر دنیا راه یافته است.کنجد گیاهی است یکساله با ارتفاع حدود یک متر که قسمت انتهایی ساقه آن پوشیده از کرک است.برگ های آن بیضی ، باریک و نوک تیز می باشد و گل های آن به رنگ سفید یا قرمزاست.میوه این گیاه بصورت کپسول و محتوی دانه های کوچک ، مسطح و بیضی است که کنجد نامیده می شود.
در واقع گیاه کنجد کُهنترین گیاهی است که بهخاطر دانهها و روغنش کشت میشود. کنجد در فرهنگ سرزمینهای شرقی، مدیترانهای و آفریقایی، ارزش بالایی دارد و هزاران سال است که برای خوشطعم کردن غذا، تهیهی روغن و تقویت و سلامت پوست از آن استفاده میشود. کنجد نسبت به سایر دانهها، بیشترین مقدار چربی را دارد و بهدلیل طعم فوقالعادهاش، بهصورتهای مختلف از جمله ارده، روغن کنجد و غیره، در سراسر دنیا مورد استفاده قرار میگیرد.
دانه های کنجد ممکن است به رنگ سفید، قهوه ای یا سیاه باشد که از بین این سه نوع، کنجد سفید از نظر ارزش غذایی و کیفیت روغن از انواع دیگرمرغوبتر است.ارزش غذایی جوانه کنجد چند برابر بیشتر از خود کنجد است، در عرض چند ساعت میتوان جوانه کنجد تهیه کرد.
ارزش غذایی جوانه گندم
جوانه کنجد دارای ۵۰ تا ۶۰ درصد روغن و دو آنتیاکسیدان بسیار مفید از خانوادهی لیگنانها به نامهای سسامین و سسامولین هستند. روغن کنجد نیز دو ترکیب فنولیک دیگر به نامهای سسامول و سسامینول دارد که در فرایند تصفیه تشکیل میشوند.
جوانه کنجد سرشاراز پروتئین گیاهی و اسیدهای چرب ضروری است که بدن بشدت به آنها نیازمند است و در جوانه کنجد به میزان بیشتر از دانه کنجدیافت میشود.
همچنین سرشار از ویتامینهای ب۶، ب۹، E، آهن، منیزیم، کلسیم، فیبر، پتاسیم، فسفر، زینک و روی است. کنجد به عنوان آنتیاکسیدان با رادیکالهای آزاد که باعث مشکلات قلبی عروقی و پیری زودرس میشوند مبارزه میکند. دانههای کنجد منبعی از کلسیم به شمار میرود و کنجد با پوست و بخصوص جوانه زده منبع عالی از آهن است و باعث اکسیژنرسانی بهتر به مولکولهای قرمز خون میشود.
روی مادهای که به دشواری در مواد غذایی مصرف میشود به وفور در کنجد حتی در کنجد تفت داده شده موجود است. دانههای کنجد را باید دور از نور در محیطی خشک و خنک نگهداری کرد. برای تهیه جوانه کنجد دانههایی با پوست را در کاسه پرآب ریخته به مدت ۸ تا ۱۲ ساعت خیسانده سپس آب ظرف را خالی کنید اگر ریشههای سفید رنگ نمایان شدهاند نشانه جوانهزدن کنجد است.
تحقیقات نشان داده است که لیگنانها به بهبود وضعیت چربیها کمک میکنند و در تنظیم کلسترول و فشار خون مؤثرند. لیگنانها سِرم خون و سطح کلسترول کبد را پایین میآورند و بهطور طبیعی باعث کاهش کلسترول میشوند، به همین دلیل گاهی پژوهشگران مواد شیمیایی موجود در دانههای کنجد را «عامل هیپوکلسترولُمی» میدانند. مشخص شده است که مصرف پنجاه گرم پودر دانههای کنجد بهمدت پنج هفته، تأثیرات مثبتی روی سطح کلی کلسترول، کلسترول LDL، نسبت LDL به HDL و وضعیت آنتیاکسیدانی دارد.