کووپارس حریف جدی کرونا
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران گفت: طراحی و ساخت واکسن کووپارس تقریباً از اوایل اسفند ماه سال گذشته به شکل نوترکیب توسط موسسه رازی آغاز شده و کاملاً ایرانی و بومی است. گفتنی است که این واکسن در سه دوز تزریق خواهد شد.

حکیم نیوز: ویروس کرونا این روزها یک سالگی خود را میگذراند و درحالی که تمام مردم در اقصی نقاط جهان در حال مبارزه با این نوزاد شوم هستند این ویروس منحوس بیمحابا و باسرعت هر چه تمام در حال جولان دادن و گرفتن جان مردمان بی گناه در سراسر جهان است.
در مسیر مبارزه با این بیماری مهلک، کشورهای مختلفی در نقاط مختلف دنیا در حال تلاش برای تولید واکسن کرونا بوده و تاکنون نیز چند نوع واکسن در دنیا ساخته شده و برخی نیز به مرحله تزریق رسیده است. در این میان ایران نیز از یک واکسن تزریقی- استنشاقی کرونا به نام کووپارس ساخت موسسه تحقیقاتی و سرم سازی رازی در هفته گذشته رونمایی کرد که بنا به گفته سعید نمکی، وزیر بهداشت به عنوان نخستین واکسن تزریقی- استنشاقی در جهان در حال ساخت است.
دکتر جلیل کوهپایه زاده، رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران در رابطه با طراحی و ساخت واکسن کووپارس بیان کرد: طراحی و ساخت این واکسن تقریبا از اوائل اسفند ماه سال گذشته به شکل نوترکیب توسط موسسه رازی آغاز شده و کاملا ایرانی و بومی است. این واکسن در سه دوز تزریق خواهد شد. دوز اولیه آن عضلانی بوده، دوز دوم آن بعد از 21 روز باز به شکل عضلانی تزریق میشود و فاز سوم آن استنشاقی است و روز پنجاه و یکم تزریق میشود.
به گفته وی یکی از مهمترین ویژگیهای واکسن کووپارس این است که از بین متدهایی که در تولید واکسن استفاده میشود، روش تهیه این واکسن، از حرفهایترین نوع آنهاست؛ یعنی از نوع واکسنهای نوترکیبهای تکنولوژی است. همچنین مزیت دیگری که این واکسن نسبت به دیگر واکسن ها دارد، مرحله استنشاقی و دوز یادآور استنشاقی واکسن است که این واکسن را بسیار متفاوت تر از دیگر واکسنها کرده است.
کوهپایهزاد در رابطه با درصد ایمنی واکسن کووپارس خاطرنشان کرد: تمام پیشبینیها در این رابطه بیش از 90 درصد است. اما این موضوع هنوز پیش بینی است؛ چون واکسن در فاز حیوانی بوده و در فاز حیوانی که انجام شده بسیار فراتر از سطح توقع، ایمنی زایی ایجاد کرده است؛ البته در فاز انسانی زمانی میتوانیم دقیق صحبت کنیم که حداقل تریال فاز اول رخ بدهد؛ یعنی در این مرحله تست روی 130 نفر انجام شده و نتایج آن را ببینیم و قضاوت کنیم.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی ایران درباره این ادعا که افراد با تزریق و استنشاق واکسن کووپارس دیگر لازم نیست ماسک بزنند گفت: هر واکسنی اثر بخشی صد درصد نخواهد داشت. بالاترین واکسیناسیونی که مردم میتوانند برای خود داشته باشند رعایت بهداشت فردی و اصل سه گانه استفاده از ماسک، رعایت فاصله گذاری اجتماعی و شست وشوی دستهاست.
به گفته وی اکنون منتظر دریافت مجوز از سازمان غذا و دارو هستیم و به احتمال زیاد از اول اسفند کارآزمایی بالینی را شروع کنیم.
کوهپایهزاد در پاسخ به این سوال که ایا افرادی که به کرونا مبتلا و بهبود یافتهاند نیاز به تزریق واکسن کرونا دارند تصریح کرد: فردی که به کرونا مبتلا و خوب شده است و علائم قطعی ابتلا در آن بوده، در واقع خودش واکسینه بیماری شده و اینکه دوباره بخواهد واکسن تزریق کند؛ با توجه به اولویت بندی، این افراد در اولویت نیستند، بلکه کسانی در اولویت تزریق واکسن هستند که هنوز به بیماری کرونا مبتلا نشدهاند؛ چراکه فردی که به کرونا مبتلا و خوب شده، از واکسن بهره خیلی زیادی نمیبرد.
محمدحسین زارعی